Hoe slim beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen: de een koopt ieder aandeel dat beschikbaar is en de ander steekt uren of dagen in het onderzoeken van de markt. Beleggen begint altijd bij het snappen van een concept, het hebben van voldoende inzicht in de markt en een efficiënte aankoop van de gewenste aandelen.

Iedere belegger wil natuurlijk zo slim mogelijk beleggen. Alleen dan kun je rekenen op het hoogste rendement. Je bent altijd op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen en weet welke stappen je moet zetten wanneer de koers kan gaan dalen of stijgen. In dit artikel helpen wij je verder met slim beleggen en geven we je enkele adviezen.

Snap hoe het aandeel wordt beïnvloed

De waarde van een aandeel is afhankelijk van talloze factoren. Over het algemeen zijn ontwikkelingen rondom de bedrijfsresultaten en marktontwikkeling het meest belangrijk. Als je weet dat een markt de komende jaren drie keer zo groot gaat worden dan kun je er bijna met zekerheid van uitgaan dat het aandeel van bedrijven binnen deze markt ook zal gaan stijgen.

Kijk daarom goed naar de veranderingen in de aandelenkoers en leg deze naast de ontwikkelingen van de markt. Lees onderzoekresultaten van factoren die invloed hebben op de markt en houd het nieuws rondom bedrijven en de markt goed in de gaten. Door een duidelijk en overzichtelijk beeld van alle ontwikkelingen te krijgen leer je slim beleggen.

Weet hoe je gaat beleggen

Je kunt zelfstandig beleggen of ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een beleggingsfonds. Er zijn verschillende voor- en nadelen aan beide mogelijkheden verbonden. Bij zelfstandige beleggingen is het van belang om veel tijd in onderzoek te steken maar behaal je een hoger rendement omdat je het fonds niet hoeft te betalen. Bij beleggingsfondsen worden de beleggingen voor jou uitgevoerd maar ben je een gedeelte van het beleggingsbedrag kwijt aan het fonds.

Stel daarom vast op welke manier je wilt gaan beleggen. Als je weinig tijd hebt om actief met onderzoek aan de slag te gaan dan kun je beter kiezen voor een fonds. Je bent bij fondsen vaak verzekerd van een vooraf opgestelde stijging in kapitaalwaarde. Heb je echter voldoende tijd om onderzoek naar beleggingen uit te voeren dan kan het interessant zijn om zelfstandig te gaan beleggen.

Slim beleggen is iets dat je ontwikkelt

Het is niet zo dat je van de ene op de andere dag plotseling ontzettend slim zult beleggen. Net als bij andere vormen van kapitaalgroei is het van belang om te kijken welke strategieën het meeste rendement opleveren en hoe je deze kunt opschalen. Je leert pas echt slim beleggen wanneer je het voor langere tijd uitvoert en exact achterhaalt op welke manier je het rendement steeds verder kunt verhogen.

Let daarom niet op de winsten die je van dag tot dag maakt maar kijk naar de groei in kapitaal die over een langere periode wordt verkregen. Creëer op basis van deze resultaten een goede strategie om onderzoek uit te voeren naar de markt en ontwikkel een stappenplan om in de toekomst steeds beter uit te zoeken welke aandelen nu echt interessant zijn om te kopen.