Hoe kun je geld verdienen met opties

Opties zijn rechten om een bepaald aandeel te kopen (calloptie) of verkopen (putoptie). Heel eenvoudig gezegd gaat de waarde van een callopties omhoog als het betreffende aandeel op de beurs meer waard wordt en de putoptie wordt juist meer waard wanneer het aandeel in waarde vermindert.

Callopties

Een calloptie geeft je het recht om een bepaald aandeel te kopen op een vooraf vastgestelde datum en koers. De uitoefenprijs en de datum staan dus vast. Stel, je denkt dat aandeel A in waarde gaat stijgen. Wanneer je het aandeel koopt en het stijgt 10%, dan maak je dus gewoon 10% winst. Met een calloptie kan dat echter veel meer zijn, afhankelijk van de leverage. Call opties zijn meestal voor 100 aandelen. Zie je bijvoorbeeld een optie voor aandeel A voor 2 Euro, dan moet je dus 2×100=200 Euro betalen. De optie omvat ook altijd een uitvoerprijs (de waarde waarvoor je het aandeel mag kopen) en een expiratiedatum: na die datum is de optie niet meer geldig en verliest dus zijn waarde. Stel, je uitvoerprijs is 30 en het onderliggende aandeel stijgt van 30 naar 35 euro; jouw opties worden dan meer waard en zo maak je winst, keer 100.

De kracht van de hefboomwerking

De hefboomwerking zorgt ervoor dat je met veel minder geld toch grote bedragen kunt verdienen. Wanneer je in het bovengenoemde voorbeeld geïnvesteerd had in aandelen, had je voor 100 aandelen dus 3000 Euro moeten neertellen. Via opties was dat maar 200 Euro! Met call opties is het mogelijk om op een veel hoger niveau in te stappen wanneer je wilt beleggen. Opties leveren dankzij de hefboomwerking dus een veel hoger rendement op.

Putopties

Putopties zijn precies het omgekeerde van call opties. Met een put optie koop je het recht om een aandeel te mogen verkopen. Dit is interessant als je denkt dat de waarde van aandelen omlaag zal gaan, of om je aandelen portefeuille te beschermen.

Risico’s

Met opties kun je dus fantastische rendementen halen. Toch zijn er ook risico’s aan verbonden. In de praktijk maken de onderliggende aandelen geen echte grote uitschieters qua waarde, maar blijven juist rustig fluctueren. In dat geval zal je optie expireren zonder waarde. Wanneer je echter de beurs goed volgt en de aandelen van de verschillende bedrijven goed in de gaten houdt, is het wel degelijk mogelijk om regelmatig een leuk extraatje te verdienen met opties.