Freelance opdrachten vinden – alle begin is moeilijk

Jij bent freelancer, bijvoorbeeld ZZP-er. Dan is één ding van belang voor continuering van je inkomsten. Je bent altijd weer op zoek naar nieuwe opdrachten. Freelance opdrachten vinden is voor jou bijna net zo interessant als het aangaan van die opdrachten. Sta je nog aan het begin van je loopbaan als zelfstandige? Dan kun je vaak niet terugvallen op een vaste set van terugkerende klanten. Je hebt met andere woorden je prijs, kwaliteit en verantwoordelijkheid nog niet kunnen koppelen aan bestaande opdrachten. Niemand kent je nog goed genoeg om je zomaar een project te gunnen. Dat betekent dat freelance opdrachten vinden voor jou tijd en moeite gaat kosten. Je gaat natuurlijk niet meteen met cold calls klanten afschrikken. Er zijn betere tactieken om een klantenkring te gaan verwerven.

Tip 1 – freelance opdrachten vinden binnen netwerken

Opdrachten gaan vaak heen en weer binnen bestaande netwerken. Ga je dus penetreren in een netwerk, dan word je herkend en kun je gratis en betrouwbare reclame over jezelf maken. Er zijn tal van manieren om een netwerk binnen te stappen. Een hele goede is om jezelf als vrijwilliger aan te bieden voor klusjes op beurzen of evenementen. Zeker als je happenings kiest waar mensen aanwezig zijn die mogelijk geïnteresseerd kunnen zijn in juist jouw diensten of producten. Als vrijwilliger meng je je makkelijk met anderen en heb je snel contact. Juist omdat je vrijwilligerswerk doet, kom je ook nog eens sympathiek over. Je bevindt je in een geschikte visvijver voor freelance opdrachten vinden.

Tip 2 – benader je klanten stapsgewijs

Houd het rustig. Dien je niet meteen vol bombarie aan, terwijl je jezelf op de borst slaat. Leg niet al te ongenuanceerd op tafel waar je allemaal wel niet de beste in bent. De pochcultuur heeft in Nederland weinig wortels. Creëer liever een goede band met een mogelijke klant. Door deze te voorzien van interessante tips of informatie zonder daar direct iets voor terug te willen. Kweek wederzijdse interesse in zaken die jullie allebei aangaan. En vooral: win daarbij steeds meer vertrouwen. Zo leert een mogelijke klant je kwaliteiten kennen zonder dat je die aan hem opdringt. Komt er ooit iets voorbij qua projecten, dan kan zo iemand sneller aan jou denken als geschikte kandidaat.

Tip 3 – freelance opdrachten vinden op ondernemers-hotspots

Zoek werk waar het rond gaat. Je kunt thuis op je zolderkamer plannen maken en alles tot in het oneindige blijven calculeren, je blijft dan onder een stolp zitten. Zoek werkruimte in een van die hotspots waar veel ondernemers ook een eigen kantoortje hebben. Waar het in de gangen zoemt van contacten, offertes en kansen. Waar veel ondernemers samen zijn, gaan ook heel veel projecten en tijdelijk werk van hand tot hand. Ben jij als ‘werk collega’ ook op zo’n plek in de wandelgangen en in de kantine, dan kun je tussen neus en lippen door aangeven waar juist jouw kwaliteiten liggen. Mocht er een opdracht vrijkomen, dan geven ondernemers die liever aan iemand die ze van nabij kennen dan iemand die vanuit promotiemateriaal op het bureau of in de computer aanwezig is. 

Online aanwezigheid

De bovenste drie tips werken echt bij het freelance opdrachten vinden. Maar alleen als je ook online voet aan de deur hebt. Zorg voor een perfecte website en schrijf je in op alle mogelijke sites waar project aanbieders en ZZP’ers samenkomen.