Tips om geld te besparen met led verlichting

Zoals we inmiddels wel weten brengt led verlichting een hoop voordelen met zich mee. Daarom is het een goed idee om oude gloei- en halogeenlampen te vervangen voor led verlichting. En zelfs als de oude lampen nog goed werken. Waarom? Omdat een ledlamp gemiddeld 85% zuiniger is dan een gloeilamp. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je met led verlichting geld kunt besparen.

Besparen op energie- en onderhoudskosten

Je kunt op kantoor of in huis flink energie besparen door de ruimtes efficiënt te verlichten. De verlichting bepaald al gauw zo’n 20% van de energiekosten. Waar dit bij huizen tussen de 15% en 20% is, kan dit bij bedrijven zelfs oplopen van 30% tot 60%. Vervang daarom de oude TL balken en/of TL armaturen voor een nieuw led armatuur en bespaar tot 80% op stroom en vervangingskosten.

Led verlichting aanschaffen

Led verlichting aanschaffen is misschien iets duurder dan bijvoorbeeld ouderwetse gloeilampen, maar op langer termijn ga je profiteren van deze investering. Ledlampen gaan namelijk zo’n 15.000 branduren mee, waar gloeilampen maar 1.000 branduren meegaan. Als je de aanschafkosten van een led lamp vergelijkt met de aanschafkosten van een gloeilamp, zul je onderaan de streep goedkoper uit zijn. Hierdoor bespaar je dus op onderhoudskosten. Daarnaast verbruikt een led lamp minder stroom dan een gloeilamp, waardoor je op de elektriciteitskosten bespaart.

Voordelen van LED verlichting

Naast dat je met led verlichting kunt besparen op energie- en onderhoudskosten, kent led verlichting nog een aantal andere voordelen. Zo zijn led lampen een stuk beter voor het milieu. Doordat led verlichting 85% minder elektriciteit verbruikt dan gloeilampen, wordt het milieu met energiezuinige lampen veel minder belast. Daarnaast scheelt het je ook een hoop gedoe. Doordat led lampen veel meer branduren hebben dan gloeilampen, hoef je de lampen in huis of op kantoor veel minder vaak te vervangen. Uiteindelijk leidt dit ook weer tot besparing. Je kunt je eigen uren namelijk veel beter efficiënt indelen. En iedereen weet natuurlijk; tijd = geld. Daarnaast bevat led verlichting geen giftige stoffen zoals kwik, waardoor je een kapotte led lamp niet bij het chemisch afval hoeft te deponeren. Tevens zijn led lampen vaak dimbaar (en gloeilampen niet).

Andere tips om geld te besparen op verlichting

Naast dat het dus een slimme zet is om de oude verlichting te vervangen voor led verlichting, kun je natuurlijk met een aantal andere tips ook geld besparen door slim met je verlichting om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijk daglicht dat naar binnenkomt, zodat je lampen minder vaak aan hoeven te staan. En ga je even weg? Vergeet dan niet om de lampen uit te doen.