Soorten animatie technieken

Animaties bestaan al sinds de 18e eeuw en tot op het heden toe worden deze nog steeds gemaakt. Wat is animatie? Animatie is een verbeelding van beweging door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden. Een animatie video laten maken wordt gedaan door middel van verschillende technieken. In dit artikel vertellen we de verschillende animatietechnieken. Je leest deze hier onder.

Cut-out animatie of leganimatie

Bij een cut-out animatie of leganimatie worden stukken van een tekening uitgeknipt. Tijdens de opname van de animatie verplaatst de filmer de lossen stukken (afbeeldingen) plaatje voor plaatje voor de camera. Bij het creëren van personages wordt een poppetje gemaakt dat uit losse elementen bestaat, zoals de armen en benen die los van elkaar verschoven kunnen worden.

Kleianimatie

Een kleianimatie spreek al voor zich zelf. Bij deze techniek wordt een figuurtje gemaakt van zacht blijvende klei. Dit figuurtje wordt stap voor stap vervormt. Een animator maakt van tevoren ‘klei fases’. Deze fases worden elke keer omgewisseld voor de volgende fase tijdens de opname.

Poppenfilm

Tijdens deze techniek worden zelfgemaakte beesten of personages beeld voor beeld voor de camera geanimeerd. In de personages of beesten zitten vaak in het geval ijzerdraden, zodat de animatiemaker deze in een andere stand kan zetten.

Poppenfilm

2D computeranimatie

Tegenwoordig worden vrijwel alle animaties gemaakt op de computer. Bij deze techniek worden de tekeningen eerst zonder computer gemaakt. De animatiemaker maakt de tekeningen met een potlood of inkt. Daarna worden de tekeningen onder een scanner geplaatst. Vervolgens worden de tekeningen ingekleurd met een speciaal programma.

De tekeningen worden niet alleen maar als eerst op papier gemaakt. De tekeningen van de animatiemakers worden steeds vaker gemaakt met behulp een speciaal tekentablet op de computer.

3D computeranimatie

Het maken van een 3D computeranimatie wordt uitgevoerd door verschillende computerprogramma’s. Alle figuren worden met de computer gemaakt. Daarnaast word het decor er in opgebouwd en ook de belichting wordt via het programma allemaal geregeld. De computer heeft door alle effecten veel rekentijd nodig, om de uiteindelijke beelden voor de film te maken.

View Glue Studio gebruikt onder andere de bovengenoemde technieken. Voor het maken van een animatiefilm komen nog veel meer andere technieken bij kijken.