Hoe beginners succesvol kunnen beleggen

Je hebt eindelijk de grote stap genomen: je hebt besloten dat je (een deel van) je vermogen wil beleggen. Dit is een goede manier om wat extra geld bij te verdienen Je spaarrekening staat al zo lang stil door de lage rente, dat je een andere manier gaat zoeken om je vermogen voor je te laten werken. Beleggen kan je zeker een groter vermogen opleveren, maar dan moet je je geld wel op de juiste manier investeren. In dit artikel geven we je enkele tips om als beginner succesvol te beleggen.

Lees je de tips in dit artikel voor je daadwerkelijk start met beleggen, dan kun je direct een vliegende start maken. Dit vergroot de kans op een hoog rendement op zowel de korte als de lange termijn.

Tip 1: beleg met geld dat je kunt missen

De eerste tip lijkt een logische, maar toch zijn er veel beginnende beleggers die met geld beleggen dat ze eigenlijk niet kunnen missen. Op het moment van beleggen wel, maar bij een financiële tegenslag ontstaat er een probleem. Als je dit wil voorkomen, beleg je écht alleen met geld dat je op de lange termijn kunt missen. Doe je dit niet, dan ben je bij de eerste financiële tegenslag direct klaar met beleggen. Zonde! Je wilt immers geld verdienen met je beleggingen.

beleggen geld

Tip 2: kies voor een langere horizon

Veel beginnende beleggers hanteren een korte termijn beleggingsstrategie. Zij willen bijvoorbeeld volgende maand al X euro hebben verdiend met beleggen. Het is misschien verleidelijk korte termijn doelstellingen voor jezelf op te stellen, maar een langere horizon doet het toch echt beter. Met een langere horizon heb je namelijk meer focus en dit heb je zeker nodig als beginnende belegger. Miljonair wordt je immers niet zo 1, 2, 3!

beginners succesvol beleggen

Tip 3: beleg enkel in producten die je begrijpt

Als je net begint met beleggen, krijg je te maken met allerlei ingewikkelde begrippen. Denk hierbij aan ETF’s, CFD’s, indices en ga zo maar door. Het is verleidelijk om deze ingewikkelde begrippen te negeren en gewoon te starten met beleggen, maar dit is zeker niet de beste keuze. Je begint pas met beleggen als je al die moeilijke begrippen begrijpt.

Lukt dit niet? Dan beleg je niet in de beleggingsproducten die je niet snapt. Doe je dit wel, dan is de kans op een verkeerde investering te groot. Simpelweg omdat je niet begrijpt waar je nu eigenlijk je geld in steekt en hoe je met dit beleggingsproduct om moet gaan. Het is daarom belangrijk om eerst een goede cursus te volgen. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je geld kunt verdienen met beleggen. Lees de verschillende tutorials goed door, zodat je begrijpt waar je mee bezig bent.

Tip 4: beleg met een strategie

Je belegt altijd met een strategie. Een goede strategie zal ertoe leiden dat je geld verdient met je belegging. Een strategie geeft je namelijk een rode lijn in de beleggingskeuzes die je maakt en als je net begint met beleggen, is dit echt een must. Ook als het niet zo lekker gaat met je beleggingen, houd je vast aan je strategie. Alleen als het op de lange termijn echt niet goed gaat, kun je overwegen een nieuwe strategie te volgen. Beleggen zonder strategie is nooit verstandig.

strategie

Tip 5: zorg voor spreiding in je portefeuille

Tot slot is het belangrijk je kansen én je risico’s te spreiden. Dit doe je door in meerdere beleggingsproducten te investeren. Met een goede spreiding in je portefeuille houd je het veel langer vol als beginnende belegger, simpelweg omdat je niet direct failliet bent als één van je beleggingen slecht gaat.