Google Operators

Als je middels de zoekmachine van Google zoekt naar een specifiek iets, kan het soms best lastig zijn om te vinden wat je zoekt.

Je hebt bijvoorbeeld een website en wilt weten hoeveel pagina’s Google heeft geindexeerd. Je bent op zoek naar webpagina’s die bijvoorbeeld de term zoekmachine optimalisatie in de titel hebben staan. Of je wilt weten hoe een website er enkele dagen, soms zelfs weken eerder uitzag. Hoeveel backlinks heeft een bepaalde website volgens Google?

Middels Google operators kan je makkelijk en snel zoeken naar allerlei zaken. Er zijn vele Google operators, de meeste zijn erg handig voor webmasters of mensen die zich bezighouden met zoekmachine optimalisatie.

Google operators voor zoekmachine optimalisatie

Er zijn talloze Google operators die het je makkelijker maken om gerichter te zoeken met Google. Hieronder enkele van de meest bruikbare Google operators voor webmasters en mensen die zich bezighouden met zoekmachine optimalisatie. 

Alle pagina’s vinden
Als je op zoek bent naar pagina’s en berichten van een website die voorkomen in de Google index kan je de volgende operator gebruiken; site:dewebsite.nl Je krijgt dan alle pagina’s en berichten te zien die Google heeft geindexeerd van de desbetreffende website.

Woord in de titel van een website
Je bent op zoek naar websites met één bepaald woord in de titel. Gebruik hiervoor de operator intitle:zoekwoord Als je middels deze operator zoekt naar bijvoorbeeld ‘optimalisatie’, krijg je alleen websites te zien die de term ‘optimalisatie’ in de titel hebben.

Indien je op zoek bent naar een zoekterm, zoals zoekmachine optimalisatie pro, dan kan je beter een andere Google operator gebruiken. allintitle:Zoekmachine optimalisatie pro

Zoekwoord of term in een URL
Het is ook mogelijk om te zoeken naar een bepaald woord in een URL. Stel dat je op zoek bent naar een URL waarin het woord ‘zoekmachine’ verwerkt is, gebruik dan de volgende operator, inurl:zoekmachine .Je krijgt dan allerlei websites te zien waarbij het woord ‘zoekmachine’ voorkomt in de URL.

Wil je een website zoeken met meerdere woorden in de URL, zoals ‘zoekmachine optimalisatie pro’, gebruik dan de operator, allinurl:zoekmachine optimalisatie pro .Je ziet nu dat mijn website bovenaan verschijnt, aangezien deze woorden in de URL van de website zitten.

Welke websites linken naar een website
Het is mogelijk om na te gaan welke websites naar een bepaalde website linken volgens Google.
Niet alle links verschijnen, Google geeft slechts enkele backlinks weer. Als je wilt kijken wie er naar een website linkt, kan je de volgende operator gebruikenlink:eenwebsite.nl

Google Cache operator
Je kan kijken wanneer Google voor het laatst een momentopname van je website heeft opgenomen in het Google cache geheugen. Dit is onder andere een handige functie als iemand iets heeft verwijderd van een website dat je toch nog wilt zien. In sommige gevallen is het dan toch nog zichtbaar middels de cache operator. Als je een artikel op je website per ongeluk hebt gewist, is het ook een handige manier om de tekst terug te winnen. Gebruik de volgende operator, cache:eenwebsite.nl

Aanverwante websites
Als je op zoek bent naar websites die aanverwant zijn aan een website, kan je ook hier een operator voor gebruiken. Indien je wilt weten welke websites aanverwant zijn aan een website, dan kan je de volgende operator gebruiken: related:dewebsite.nl

Je krijgt nu allerlei websites te zien die volgens Google aanverwant zijn aan de website. Als een website erg nieuw is, krijg je waarschijnlijk niets te zien.

Informatie over een website
Als de meeste van de hierboven genoemde operators wilt combineren, hoef je maar één enkele operator te gebruiken. Als je meer wilt weten over een website gebruik je de volgende operatorinfo:www.eenwebsite.nl

Google geeft dan de volgende informatie weer over de URL waar je naar zocht:

  • Geef Google’s cache weer van www.eenwebsite.nl
  • Zoek webpagina’s die lijken op www.eenwebsite.nl
  • Zoek webpagina’s die linken naar www.eenwebsite.nl
  • Webpagina’s zoeken binnen de site www.eenwebsite.nl
  • Zoek webpagina’s met het woord www.eenwebsite.nl

Andere handige Google operators

Er zijn ook Google operators die gewoon handig zijn en weinig met zoekmachine optimalisatie te maken hebben. Zoeken naar een film in de bioscoop 

Als je op zoek bent naar een film die in de bioscoop draait of recenties over de film, kan je ook daar een Google operator voor gebruiken. Dat is de volgende operator;movie:de film waar je naar zoekt Je kan eventueel opgeven waar je naar de bioscoop zou willen.

Zoeken naar informatie over aandelen
Als je op zoek bent naar informatie over aandelen kan je daar een operator voor gebruiken. Zoek dan naar stocks:het aandeel (bijvoorbeeld Google, Facebook, de ABN Amro, etc.) Je krijgt dan websites te zien die de belangrijkste informatie hebben over een bepaald aandeel.

Google als woordenboek
Als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp en de meest belangrijke websites wilt zien die uitleg geven over dat onderwerp kan je de volgende operator gebruiken.
define:je zoekterm

Er zijn nog veel meer manieren om middels Google operators specifiek te zoeken naar bepaalde zaken.
Als je alle bestaande Google operators wilt doornemen kan je op deze webpagina kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *