Een auto importeren vanuit het buitenland

Een auto importeren vanuit het buitenland kan aantrekkelijk zijn. Dit kan zijn omdat de auto van je keuze niet in Nederland te koop is. Tevens kan het financieel aantrekkelijk zijn om een auto importeren wanneer deze auto in Nederland een stuk duurder in aanschaf is. Er zijn regels aan verbonden maar als je je daaraan houdt is het importeren van een auto niet lastig. De administratieve handelingen bij de export van een auto verschillen per land. Het is ook mogelijk een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om de import van de auto te regelen. Uiteraard hangt daar wel een prijskaartje aan.


Zoektocht

Het begint met een uitgebreide zoektocht op het internet naar de ideale auto. Het is verstandig om eerst zelf een proefrit te gaan maken en het eens te worden over de prijs voordat het hele traject met betrekking tot het importeren van de auto in gang wordt gezet. Zo worden teleurstellingen over bijvoorbeeld de staat van de auto voorkomen.

Houd er rekening mee dat..


Na het ophalen van de auto en het ermee naar Nederland te zijn gereden, zijn er nog een paar handelingen nodig om de auto op een Nederlands kenteken te krijgen. Tot dat de kentekenplaten zijn ontvangen mag er niet met de auto worden gereden. Dus houdt er rekening meer dat het nog 1 tot 2 weken zo duren voordat er met de auto kan worden gereden. Met het exportkenteken mag je op de dag van aankoop naar huis rijden. Allereerst is er een keuring en kentekenonderzoek bij de RDW nodig. Indien de auto in het land van herkomst nog een geldige keuring had wordt deze in principe overgenomen en is volledige apk keuring niet nodig. Het is noodzakelijk een belastingaangifte te doen voor de verschuldigde rest-BPM. Daarna zal de belastingdienst een acceptgiro sturen voor het te betalen bedrag.


Na het ontvangen van het kenteken, dit zal ongeveer een week na het betalen van de BPM zijn, kun je de kentekenplaten laten maken. De aanslag voor de motorrijtuigenbelasting volgt automatisch omdat de auto in het systeem van de belastingdienst is opgenomen. De verzekering dien je wel zelf nog te gaan regelen. Na het
importeren van je auto kun je er nu dus echt in gaan rijden en van gaan genieten!