Investeren in vastgoed, vermijd de volgende valkuilen!

Investeren in vastgoed lijkt tegenwoordig wel een ware hype te zijn. Geen wonder, want de spaarboekjes worden tegenwoordig steeds minder waard en het kopen van een pand juist steeds interessanter. Het kan dan ook veel fiscale voordelen opleveren als je je geld in vastgoed investeert. Maar dan is het wel belangrijk om de juiste keuzes te maken.

Een pand kopen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Wanneer je over voldoende geld beschikt is dit zo gedaan. Het beheren, verhuren én onderhouden is echter een heel ander verhaal. Ondanks dat investeren in vastgoed fiscaal heel aantrekkelijk kan zijn, kan dit ook enorm in de papieren lopen als je in enkele valkuilen trapt. Daarom zetten wij de meest voorkomende valkuilen voor jou op een rijtje en leggen we uit hoe je deze zoveel mogelijk kunt vermijden. Zo kan je optimaal profiteren van jouw investering!

Alles in eigen beheer houden

Wie veel rendement wilt behalen, zal de meeste kosten moeten vermijden. Een logische beredenering, maar klopt dat wel? Enerzijds is dit een correcte manier van denken en anderzijds klopt het ook niet altijd. Zo snappen we heel goed dat je het vastgoedbeheer in eigen hand wilt houden.

Toch kan het fijn zijn om af en toe een professional in te schakelen. Een vastgoedbeheerder weet alles over het technische en commerciële beheer van een pand. Van hem kan je dan ook veel nuttige informatie ontvangen. Bovendien kan een vastgoedbeheerder veel zorgen uit handen nemen. Dat bespaart jou een hoop stress en tijd. Soms moet je wel eens dingen loslaten en extra geld investeren om valkuilen te vermijden. Uiteindelijk levert je dat alleen maar heel veel op.

alles in eigen beheer houden

Verkeerde pand kopen

Dit klinkt misschien als een voor de hand liggende tip, maar het zal je verbazen hoe vaak in deze valkuil wordt getrapt. Het verkeerde pand komen kan dan ook een kostbare fout zijn, een fout waar je jarenlang spijt van kunt hebben.

Ga daarom niet direct mee in het advies van makelaars of bedrijven die gespecialiseerd zijn in beleggingspanden. Blijf dicht bij jezelf en je eigen gevoel. Een succesvol pand hoeft niet direct een super de luxe appartement in het hartje van Amsterdam te zijn. Vaak zijn het juist de onopvallende panden die voor enorm veel rendement kunnen zorgen.

Niet op de hoogte zijn van het gemeentebeleid

In iedere gemeente gelden weer andere regels voor het investeren in vastgoed. Het is wel belangrijk dat alle regels worden opgevolgd, anders kunnen er een hoop problemen ontstaan. Wanneer je in verschillende regio’s wilt investeren is het dan ook zaak om van het beleid op de hoogte te zijn. Wanneer je hier echter te weinig onderzoek naar doet, bestaat het risico dat je enorme fouten gaat maken. Dit kun je gelukkig eenvoudig voorkomen door een vastgoedbeheerder uit de regio in te schakelen. Zij weten precies aan welke voorwaarden je allemaal moet voldoen, zodat fouten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Let op: doe altijd eerst je huiswerk voordat je een pand koopt. Natuurlijk kunnen de prijzen in een afgelegen dorp heel aantrekkelijk zijn, maar is daar ook wel animo voor huurpanden? Wanneer er weinig vraag is, loop je het risico dat je geen enkele huurder kunt vinden en daardoor alleen maar onkosten gaat maken. Check daarom eerst goed wat de vereisten zijn in de regio en of je hier aan voldoet. Pas dan kan je overwegen om te investeren.