Domeinnaam kiezen

Als je een website wilt opstarten, is het soms een drama om een goede domeinnaam te vinden. De beste domeinnamen zijn bezet. Soms kan je een goede domeinnaam kopen of huren maar dat is behoorlijk prijzig.

Wat is de beste domeinnaam?  Welke domeinnaam is zoekmachine vriendelijk? Zal ik mijn bedrijfsnaam, slogan of het belangrijkste keyword opnemen in de domeinnaam? Moet ik een .nl of een andere extensie hebben?

Welke Domeinnaam Kiezen?

Wat is de beste domeinnaam? Dat hangt er vanaf,  kies je voor een een branding domein of een keyword domeinnaam?

1. Een branding domein kiezen. Je kiest voor een onbekende term, een naam, woord of slogan.
Als Jan Klaasen, een reinigingsbedrijf in Lutjebroek heeft en eigenaar is van de domeinnaam janklaasen.nl, dan heeft Jan Klaasen een branding ‘domein’ name. Zijn naam komt voor in de domeinnaam, maar zijn belangrijkste zoektermen of keywords zitten niet in de domeinnaam. Een branding domeinnaam is erg bruikbaar als je een bedrijf hebt of geen keywords in de domeinnnaam wilt hebben. Als een bedrijf echt groot wordt, wordt de bedrijfsnaam uiteindelijk zelf een keyword. Een ander voordeel van een branding domeinnaam is dat je bezoekers de domeinnaam makkelijker onthouden.

2. Keyword domeinnaam kiezen. 
Een domeinnaam met een zoekterm of een enkel woord.
Als Jan Klaasen uit Lutjebroek de domeinnaam reinigingsbedrijflutjebroek.nl heeft, heeft hij een keyword domeinnaam. Het is soms erg lastig om een goede keyword domeinnaam te vinden. Het is belangrijk dat je de zoekterm of het keyword waarop je gevonden wilt worden opneemt in de domeinnaam. Doe marktonderzoek, wordt er veel gezocht naar een bepaalde zoekterm? Is er veel concurrentie? Kan je geen goede keywords voor een potentiële domeinnaam vinden? Probeer de Google Keyword Tool.

Persoonlijk denk ik dat een keyword domeinnaam beter is dan een branding domeinnaam. Als je een goede domeinnaam hebt met je beste keywords erin, wordt je sneller gevonden op die keywords. Een nadeel van een keyword domeinnaam is dat je voorzichtig moet zijn met nieuwe pagina’s. Als de woorden ‘zoekmachine optimalisatie pro’ in je domeinnaam zitten, is het niet verstandig om een pagina aan te maken met de naam zoekmachine optimalisatie. Je krijgt dan immers 2 maal de term ‘zoekmachine optimalisatie’ in je URL, wat Google niet erg op prijs stelt, het wordt gezien als spammen.

Welke domeinnaam extensie kiezen

Er zijn talloze domeinnaam extenties. De meest bekende zijn .nl & .com

Welke domeinnaam extensie is het beste voor een website? Als je website Nederlandstalig is, gericht op Nederlandse bezoekers, is een .nl domeinnaam het meest praktisch. Wil je een Belgische website beginnen dan is de extensie .be zeer geschikt. Een .com is zeer geschikt voor Engelstalige websites, een .nl vooral voor Nederlandse websites. Een .eu domeinnaam is geen aanrader, met een .nl of .be extensie bereik je meer mensen. De kosten voor een .eu zijn aanzienlijk hoger.

Een .info domeinnaam is voor websites met een informatief karakter. Voor organisaties is de extenstie .org zeer geschikt. 

Welke domeinnaam kiezen:

  • Domeinnaam kiezen? Een branding of keywoord domeinnaam?
  • Doe goed keyword onderzoek!
  • Juiste extensie? Geen .be terwijl je klanten in Rotterdam zitten?
  • Wil je dat je bezoekers de domeinnaam kunnen onthouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *