Links kopen, is dat handig? Nee, in de meeste gevallen helemaal niet! Het is mogelijk om een webmaster te benaderen en voor een bepaald bedrag een link naar je website te laten plaatsen.
Je website heeft dan baat bij de link, links die naar je website lopen zijn meestal waardevol.
Als de website die naar je linkt een hogere Google Pagerank heeft dan je eigen website en daarnaast hetzelfde onderwerp heeft, is de link zeker waardevol. Google heeft echter een enorme hekel aan het inkopen en verkopen van links. Het verstoort de manier waarop ze websites een waarde toekennen.
Links horen uit zichzelf te ontstaan, men plaatst een link naar een website omdat je website nuttige informatie bevat of een goed product aanbiedt.
Je kan dus links kopen bij een website maar Google stelt dat niet echt op prijs. Het is uitermate lastig voor Google om te achterhalen of er voor bepaalde links betaald is of niet.
Links kopen bij Link farms
Er zijn bedrijven die honderden websites in handen hebben. Je kan links plaatsen op deze websites, die soms een Google Pagerank van 6 hebben. Je betaalt dan zo’n 200 dollar voor een paar links.
Het inkopen van links bij link farms is totaal onzinnig, je kan je geld nog beter door de WC spoelen.
Waarom totaal onzinnig? De link websites, waarvan sommige een Google Pagerank van 6 of hoger hebben worden vaak opgezet door mensen in India, Zuid-Amerika of Afrika. Voor een zeer laag uurtarief maken ze een website, waar ze links naar toeplaatsen. Ze gebruiken hiervoor veelal black hat zoekmachine optimalisatie technieken, ze krijgen dus een hogere Google Pagerank door dingen te doen die Google helemaal niet op prijs stelt.
De link website heeft even een hoge Google Pagerank, je plaatst je link wat soms meer dan honderd euro kost. Een maand, misschien een paar maanden later, heeft Google door dat de linkende website black had zoekmachine optimalisatie toepast. De website krijgt een lagere Google Pagerank of wordt, wat in de meeste gevallen gebeurd, permanent gebanned uit de Google zoekresultaten.
Google rekent je niet af op de link, ze weten immers niet of je betaald hebt om de link te plaatsen.
Een concurrende website zou het gedaan kunnen hebben om je lager in de zoekresultaten te krijgen.
Je link op de website is waardeloos geworden, je hebt geld verloren.
Google heeft meerdere Youtube kanalen waarop ze webmasters adviseren over goede zoekmachine optimalisatie.
Een andere reden om geen links in te kopen bij link farms is het feit dat je maandelijks moet betalen. Je moet vaak eerst een bedrag van zo’n 200,- neerleggen. Dan kan je kiezen uit enkele links op verschillende websites. De link wordt geplaatst, het bedrag wordt van je storting afgehaald.
Na een maand mag je weer betalen, voor dezelfde link. Je betaalt dus per maand om links te kopen bij een website die zich bezighoudt met technieken die Google zeer onwenselijk vindt. Uiteindelijk kan je de link niet meer betalen of wordt de link farm website gebanned, waardoor je link waardeloos wordt.
Wat heb je aan een link die uiteindelijk verdwijnt? Je hebt toch veel meer aan eerlijke links, die op een natuurlijke manier ontstaan?
Koop geen links, werk gewoon aan je website!
Links kopen is dus zinloos, zoals je nu hopelijk begrijpt. Wat kan je dan wel doen om aan normale, Google vriendelijke links te komen?
Schrijf goede teksten, wees origineel, schrijf regelmatig, dan gaan mensen vanzelf links naar je website plaatsen. Gebruik Google+ en andere vormen van social media om mensen te laten weten dat je website bestaat en wat je laatste artikel is.
Schrijf je in op een forum dat gerelateerd is aan het onderwerp van je website, beantwoordt vragen van mensen en gebruik als handtekening onder al je reacties een link naar je website. Benader website eigenaren en startpagina’s en vraag vriendelijk of ze een link naar je website willen plaatsen.
Goede zoekmachine optimalisatie is een kwestie van geduld en hard werken, het kopen van links heeft daar niets mee te maken.